Noordzeezwembad

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Noordzeezwembad

Beschrijving

Noordzeezwembad. Ingehuldigd in 1976. Er bestaan reeds plannen voor een zwembad te Blankenberge sinds 1945. Het gemeentelijk zwembad heeft ook een toeristische functie. Er wordt gebruik gemaakt van gefilterd zeewater. Aanvankelijk is er een binnenbad en een buitenbad met lig- en speelweiden. Het buitenbad en de omgeving ervan worden in de jaren 1990 echter ingenomen door het Sea Life-center en de Zeehondenkliniek zogenaamd "Otterland".

Vrij imposant gebouw naar ontwerp van architect H. Rieder (Gent) zie inhuldigingsplaat binnen in het gebouw. Typische elementen voor de architectuur van de jaren 1970. Gebruik van eenvoudige, in de tijd duurzaam geachte materialen 'in ruwe vorm' zoals beton en donkere sierbaksteen. Markerende volumes onder platte en schuin oplopende daken. Nog enkele typische gebouwtjes uit de omgeving onder meer voormalige conciërgewoning en buitenloket (klein betonnen hokje).

• S.N. 1976: Zwem- en rekreatiecentrum "De Noordzee" officieel geopend, Info Blankenberge 5.45, 12-15.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise