Dwarsschuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dwarsschuur

• is aangeduid als beschermd monument Dwarsschuur

Beschrijving

Voormalige hoeve met dwarsschuur uit midden 18de eeuw en gerestaureerd in 1975, schuur beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 12/12/2002. Het landbouwbedrijf is buiten bedrijf en ingericht als landhuis met siertuin. De schuur is opgetrokken uit baksteen en afgedekt met een rieten dak met zes rijen pannen aan voor- en achterzijde. De schuur staat met de voorgevel naar het huis (noordwesten) gericht en haaks op de straat. De schuur bevatte van links naar rechts varkensstallen, een doorrit met dorsvloer met opwelvende schuurpoort, paardenstallen met gemetste kribben, koeienstallen met arduinen tussenschotten, een loofkot, een doorritpoort en varkensstallen. Het houtwerk van staldeuren, luiken en poorten is nieuw gemaakt identiek aan het oude schrijnwerk en met hergebruik van het ijzeren beslag en is groen geschilderd. Binnen in een ankerbalk van de opwelvende eerste doorrit vindt men het ingekerfde jaartal 1751.

Auteurs: Lanclus, Kathleen