Villa van 1895

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa van 1895

Beschrijving

Vrijstaande villa in tuin, afgesloten door ijzeren hek aan bakstenen pijlers met arduinen bekroning, gebouwd door houthandelaar Charles Van Compernolle in 1895, oorspronkelijk met ernaast gelegen stoomhoutzagerij die hij uitbaatte tot 1904. In 1906 verkocht aan de maatschappij "Sylva". Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Ongeschilderd bakstenen huis in eclectische stijl met top- en lijstgevel op arduinen plint. Boven deur zandstenen cartouche met jaartal "anno 1895". Sierankers. Getoogde benedenvensters en rechthoekige bovenvensters onder zandstenen latei en met siermetselwerk in boogvelden. T-ramen met vernieuwd schrijnwerk. Links, uitspringend vensterrisaliet met erkervormige uitbouw over twee bouwlagen en eindigend op een versierde puntgeveltop met bekronende ijzeren windvaan. Rechthoekige, beglaasde deur. Nagenoeg blinde linker zijgevel met speklagen en met aangebouwde kantoorruimte onder plat dak.

• BUYCK. R., Kaprijke. Van middeleeuwse stad tot hedendaags agrarisch dorp (1240-2000), Lembeke, 2002, p. 440-441.

Auteurs: Lanclus, Kathleen