Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Twee gekoppelde boerenarbeidershuisjes achter omhaagd voortuintje, van elk vijf traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (pannen), oorspronkelijk één woning, vermoedelijk opklimmend tot eind 18de eeuw begin 19de eeuw, volgens kadasterarchief vergroot met twee traveeën rechts in 1879 en in twee huizen opgesplitst in 1888 . Gewitte bakstenen gevel op gecementeerde en grijsgeschilderde plint, verankerd. Rechthoekige vensters met houten kruiskozijnen en luiken. Nummer 8 met rechthoekige deur met bovenlicht, gevat in grijsgeschilderde uitspringende bakstenen omlijsting, nummer 6 later toegevoegde rechthoekige deur in eerste travee. Nummer 8 binnenshuis. Beschilderde balklaag, behouden schouw met bordenlijst, vernieuwde vloer.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De twee boerenarbeiderswoningen zijn terug tot één woning herleid: de later toegevoegde deuropening in de eerste travee is terug dichtgemaakt.