Herenhuis in art-decostijl

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis in art decostijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis in art-decostijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 12/12/2002. De rijwoning is volgens het kadasterarchief gebouwd rond 1934 in opdracht van Alfons Loontjens-Dossche. Nu een residentiële afdeling van een begeleidingstehuis voor jongens, afhangend van het familiaal tehuis, vzw Blij Leven te Bassevelde, die het huis aankocht in 1988.

Herenhuis in romantisch kubisme naar ontwerp van de Gentse architect Emile De Nil (1902-1982), zie plintsteentje. De modernistische en expressionistische vormgeving van de baksteenarchitectuur uit het interbellum vormt een opvallend element in het straatbeeld. Het volumespel, de asymmetrische en plastische gevelopbouw met een hoger opgaand gedeelte versterkt het dynamische en monumentale karakter van de architectuur. Het materiaalgebruik van geel-bruine baksteen gecombineerd met gevelvlakken in twee tinten ruwe crepi op de onderzijde, het geschilderde schrijnwerk van poort en deur en de glasraampjes in de bovenlichten versterken het kleurrijke accent van de voorgevel. Het metselwerk met horizontaal doorlopende voegen, de brede vensters in horizontale vensterregisters, uitspringende gevelvlakken met afgeronde hoeken, de afwerking van de platte daken met een dakrand van zwarte verticale dakpannen vormen karakteristieke bouwelementen van de modernistische baksteenarchitectuur in het interbellum. Het houtwerk van de vensters is vervangen door eerder storende aluminiumramen. De bovenlichten van de benedenvensters en deur, gescheiden door een gecementeerde band, zijn versierd met gekleurd glas in lood met geometrische motieven. Het oorspronkelijke schrijnwerk van de garagepoort en de voordeur, geschilderd in wit en blauw en voorzien van beglaasde openingen met siersmeedwerk, is bewaard. Ook het speelse volumespel aan de achterzijde van de woning doet modernistisch aan. Hier zijn de gevels gecementeerd en is vooral de vijfhoekige uitbouw van twee bouwlagen karakteristiek.

Interieur

Aan de straatzijde bevinden zich van links naar rechts een garage met doorgang naar de achterliggende tuin, een kantoor en de hal met trappenhuis. De hal met mozaïekvloer in veelkleurige geometrische patronen en trap is een mooi voorbeeld van art deco in interieurvormgeving. Veel zorg werd besteed aan de bordestrap met houten leuning en een aangebouwd vast meubel, een zitbankje en tevens opbergkastje, het geheel geschilderd in turkoois-blauw. Het plafond van eetkamer en salon is bekleed met fineerhout met een opmerkelijke decoratief ingewerkte plafondverlichting. In de eetkamer bevindt zich een geometrische sierschouw bekleed met groene, zwarte en goudkleurig geglazuurde tegels. In de keuken is eveneens een typische tegelvloer en een eenvoudiger sierschouw aangebracht.

Auteurs: Lanclus, Kathleen