Meisjesschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjesschool

Beschrijving

Voormalige Vrije Meisjesschool, nu Vrije Basisschool Kaprijke en sportcentrum. Volgens de jaartalankers in de rechter zijgevel gebouwd in 1867, volgens kadasterarchief uitgebreid in 1928. Later aangebouwd sportcentrum achteraan.

Oorspronkelijk schoolgebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Bakstenen constructie in eclectische stijl. Symmetrische opbouw met centrale deurtravee hoger opgetrokken in puntgevel met beeldnis en bekronend driehoekig fronton, geflankeerd door twee vleugels van vier traveeën. De lijstgevel wordt begrensd door versneden lisenen, horizontale belijning door een decoratief bakstenen fries tussen twee arduinen banden op de borstwering en een uitgewerkt decoratief bakstenen hoofdgestel met overhoeks baksteenfries. Sierankers. Rondboogvormige muuropeningen bekroond met een waterlijstje van gesinterde baksteen met aangepast schrijnwerk, bovenvensters meestal gedicht. Aan beide zijden van het gebouw bakstenen aanbouwsels in eclectische stijl van circa 1928, met onder andere trappenhuis.

Auteurs: Lanclus, Kathleen