Herberg De Leeuw

Beschrijving

Voormalig leerwerkhuis, opgericht in 1843 in de door de gemeente aangekochte herberg De Leeuw, verbouwd tot gemeentelijke meisjesschool naar ontwerp van architect E. de Perre in 1860. Eind 20ste eeuw aangepast tot woon- en winkelhuis.

Bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen). Oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel, nu ongeschilderde bakstenen gevel met licht uitspringend middenrisaliet van vier traveeën. Nagenoeg rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk op arduinen dorpels. Rechts, rechthoekige poort. Middenpartij nu winkelpui. Haaks achteraanbouwsel van twee bouwlagen van witgeschilderde baksteen onder pannendak.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief, 1851-1870, nr. 2781 lagere school Kaprijke.
  • BUYCK R., 500 jaar onderwijs te Kaprijke (15de-20ste eeuw), in Appeltjes van het Meetjesland, nr. 45, 1994, p. 27 - 94.

Auteurs: Lanclus, Kathleen