• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen. Boerenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw, van vijf traveeën en één bouwlaag afgedekt met pannen zadeldak. Naar het westen gerichte, verankerde en gewitte voorgevel op een grijs geschilderde plint. Twee rechthoekige deuren, eerste deur links voorafgegaan door gemetste trap, tweede deur geaccentueerd door een uitspringende en gesinterde bakstenen omlijsting, naar verluidt toegevoegd in de jaren 1920. Rechthoekige vensters met vernieuwde T-ramen, het onderste deel is afgesloten met luiken. De linker zijpuntgevel is afgewerkt met vlechtingen. De rechter zijgevel van onbeschilderde baksteen is vernieuwd. Aan de achtergevel uitgebreid met keuken onder mank zadeldak.

Interieur

Behouden samengestelde balklaag, heden geschilderd, met versierde moerbalken. In de centrale keukenwoonkamer: rode tegelvloer, drie versierde moerbalken, waarvan de middelste met peerkraalmotief, schouw met geschilderde geprofileerde houten bordenlijst geflankeerd door deur naar opkamer, voorafgegaan door gemetste trap van rode en gesinterde bakstenen, en een houten kelderluik. De opkamer bewaart eveneens de geschilderde samengestelde balklaag met een versierde moerbalk.

Ten zuiden van het woonhuis, bakstenen dwarsschuur, volgens het kadasterarchief aangepast en vergroot in 1877. Tegen de achtergevel aangebouwd wagenhuis onder zadeldak (pannen) met houten bebording in de geveltop. Binnenin koeienstallen met arduinen tussenschotten en voederbakken. Ten westen, voormalige varkensstallen, bakstenen gebouw onder zadeldak (pannen).

Auteurs: Lanclus, Kathleen