erfgoedobject

Station Kaprijke

bouwkundig element
ID
44738
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44738
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Kaprijke
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig spoorwegstation van de lijn Zelzate-Eeklo, spoorlijn geopend in 1871 en gesloten voor reizigersvervoer in 1950. De sporen werden uitgebroken in 1966 tussen Assenede en Kaprijke en in 1971 tussen Kaprijke en Eeklo. Het station van Kaprijke kreeg een herbestemming als clublokaal. Het station werd volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1871, en uitgebreid met een aanbouwsel rechts in 1890.

Onbeschilderd bakstenen stationsgebouw met centraal het spoorwachtershuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlagen, geflankeerd door een aanbouwsel van één bouwlaag en een van anderhalve bouwlaag, onder verspringende zadeldaken (pannen). Voorgevel van woonhuis en wachtkamer uitziend op voormalig stationspleintje. Lijstgevel gevat tussen geblokte lisenen, en voorzien van getoogde vensters op arduinen dorpels.

  • DIERICKX C., Sporen door de Twee Ambachten… sprokkels over het ontstaan en het verdwijnen van spoorlijn 55 (Zelzate - Eeklo), in De Twee Ambachten, VIII, 1, april 2000, p. 24-49.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Station Kaprijke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44738 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.