erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
44713
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44713

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Brouwerswoning
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Kaprijke
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Kaprijke
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herenhuis, gebouwd in opdracht van brouwer Victor Standaert in 1893, blijkens de jaartalcartouche op de voorgevel. Onderkelderd huis van twee bouwlagen onder leien daken met houten dakkapellen en vorstkam met een asymmetrische gevelopbouw met een lijstgevel en een in- en uitgezwenkte gevel. De verzorgde voorgevel bevat decoratieve gevelornamenten en kleurrijke bouwmaterialen van bak- en natuursteen ontleend aan de Vlaamse renaissance. Typerend is het decoratieve effect van de sculpturale vulling van de boogvelden met mascarons van de bovenvensters en de ijzeren sierankers. De houten beglaasde rondbogige vleugeldeur vertoont in het ijzeren ajour de decoratief uitgewerkte monogrammen S en D van de bouwheren, Standaert-Dobbelaere. Boven de deur, balkon met stenen balusterleuning op stenen consoles. Rechthoekige vensters voorzien van houten T-ramen. In het aangrenzende dienstgebouw werd de deur in 1993 gedicht. Door de deur ernaast betreedt men het achtergelegen erf en de voormalige brouwerij.

Het binnenhuis vertoont de klassieke indeling van een dubbelhuistype met twee vertrekken aan weerszij van de centrale gang met marmerimitatie. Een vrij eenvoudige houten bordestrap met balustrade bevindt zich aan het einde van de gang en wordt verlicht door vensters met vernieuwd geëtst glas. De kamers bevatten schouwen in verschillende marmers en een stucplafond met een rozet als middenstuk.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Kaprijke

  • Is deel van
    Plein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44713 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.