Hoeve en wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Voormalige hoeve met boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Lijstgevel met dubbelhuisopstand met rechthoekige muuropeningen, oorspronkelijk schrijnwerk niet bewaard. Geprofileerde kroonlijst als gevelaflijning. Zijaandaken afgewerkt met muurvlechtingen. Links van het huis, lager aanbouwsel van twee traveeën.

Aan de straat gelegen bakstenen wegkapel onder zadeldakje met pannen. Reeds ingetekend op de Ferrariskaart van 1771-1778. Sporen van ruitvormige verdwenen gevelsteen. Nis afgesloten door ijzeren tralie, recent vernieuwd. IJzeren kruis als geveltopbekroning.

• DE VOS A., Op verkenning door Kaprijke, (Ons Meetjesland, 1978, XI, 3, p. 105-106).

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Uit een controle ter plekke op 19 augustus 2021 blijkt dat de woning en wegkapel gerenoveerd zijn. Deze werken vonden plaats vóór 2009.