Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat), te dateren in de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw. De winkelier Jean Baers liet in 1838 de gevelordonnantie aanpassen. Daarbij werd de rondboogdeur, mogelijk van het type 'diamantpoortje' rechthoekig gemaakt, de benedenvensters uitgebroken tot een klassiek houten winkelraam, en de kruiskozijnen van de tweede verdieping aangepast en verlaagd tot rechthoekige vensters met lekdrempels.

De gecementeerde trapgevel van zeven treden met de aanzet van een overhoeks topstuk, is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Aangepaste rechthoekige bovenvensters - vroegere kruiskozijnen - met hardstenen lekdrempels. De door waterlijsten gelede geveltop wordt geopend door een drielicht met een rondboogvormig middenluik tussen rechthoekige zijlichten. Verbouwde pui.