Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool, van circa 1910 tot 1940 ook in gebruik genomen als gemeentehuis, nu onder andere bibliotheek. Schoolcomplex met drie bouwblokken.

Een eerste schoolgebouw met onderwijzerswoning werd opgetrokken naar ontwerp van bouwmeester Hippolyte De Smet (Eeklo) in 1854-1855 en onder leiding van aannemer I. Van Kerkhove (Lembeke). Gebouwd op de plaats van het huis van dokter B. De Vriendt, door de gemeente aangekocht in 1852 voor het bouwen van een nieuwe gemeenteschool. Nu in gebruik als lokaal voor de KAJ (Katholieke Arbeidersjeugd). Aan de straat gelegen woning van de hoofdonderwijzer met erachter gelegen schoolgebouw van acht traveeën, haaks op de straat. Voorgevel aan de straat, nu gecementeerd, van drie traveeën en één bouwlaag. Lijstgevel met dubbelhuisopstand geritmeerd doortravee-nissen en voorzien van opvallende muuropeningen met accoladeboogvorm. Centrale deur, vernieuwd, met behoud van het bovenlicht en de gebogen waterlijst.

Oud schoolgebouw erachter, eveneens geritmeerd door rechthoekige traveenissen, met hoge vensters, in de laatste twee traveeën verhoogd en aangepast ten tijde ven de aanpalende nieuwe bouw van 1921. Vergroot met nieuwe klassen, volgens gevelsteen naar ontwerp van "S. Smits bouwkundige Eecloo 1922", eveneens acht traveeën onder doorlopend zadeldak, nu openbare bibliotheek. Twee deurtraveeën en hoge en brede ramen met ijzeren rozetlatei en kleine roedeverdeling gericht naar de speelplaats. Op de deurtravee na blinde achtergevel.

Ten zuiden van speelplaats, klaslokalen van acht traveeën en één bouwlaag onder plat dak, vermoedelijk uit het tweede of derde kwart van de 20ste eeuw. Aanleunend in L-vorm betonnen afdak van speelplaats.

• Rijksarchief Gent, Provinciaal archief 1851-1870.
  • Rijksarchief Gent, Modern gemeentearchief Lembeke, nummer 417, schoollokaal.