Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Villa in eclectische stijl, volgens kadastergegevens gebouwd in 1901 in opdracht van brouwer D. Goole, volgens het bewaarde bouwplan naar ontwerp van Henri Valcke. Ook in gebruik geweest als postkantoor en woning van de postmeester.

Alleenstaand herenhuis met voortuin, oorspronkelijk van de straat afgesloten door een ijzeren hek op lage bakstenen voet. Rood bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Twee linker traveeën hoger opgetrokken in topgevel. Arduinen plint met keldergaten onder de linker traveeën. Begane grond afgelijnd door arduinen puilijst. Gevelbanden van gele baksteen ter hoogte van de dorpels en lateien. Sierankers op de bovenverdieping. Getoogde vensters met T-ramen op arduinen dorpels, benedenvensters met cementtegeltableaus in het boogveld onder de arduinen waterlijsten, tegeltableaus met bloemmotieven op de borstwering onder de bovenvensters.

Auteurs: Lanclus, Kathleen