Rustoord Sint-Jozef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rustoord Sint-Jozef

Beschrijving

Rustoord Sint-Jozef. Kloostercomplex bestaande uit twee parallelle vleugels, gebouwd in 1877 in opdracht van de Burgerlijke Godshuizen, bouw van een nieuwe kloosterkapel in 1906. Oorspronkelijk was de voortuin afgesloten met ijzeren hekwerk.

Hoofdgebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), opgetrokken naar ontwerp van Modeste de Noyette (Ledeberg) en opgetrokken door aannemer Van de Woestyne (Lembeke) (zie gevelsteen). Bakstenen lijstgevel met centrale deurtravee hoger opgetrokken in topgevel met beeld van Heilige Jozef in nis. Arduinen gedenkstenen tussen de bovenvensters met de namen van de stichters, van het bestuur der burgerlijke Godshuizen van Lembeke. Voorheen waren in het dak ook acht dakkapellen en een sierlijke dakruiter in neogotische stijl aangebracht. Twee rijen sierankers. Rondboogvensters op arduinen dorpels, op de bovenverdieping doorgetrokken tot cordon, voorzien van vernieuwd schrijnwerk met waaier. Boven de inkomdeur, tweelicht met arduinen deelzuiltje en eronder arduinen steen met vermelding van "gesticht Heilige Jozef".

Eenvoudige achtergevel en zijgevel van drie traveeën met gelijkaardige rondboogvensters. De erachter gelegen gebouwen zijn grotendeels aangepast of verbouwd en aangevuld met nieuwe bouw.

Aan de straat gelegen kapel, volgens gevelstenen in het portaal en in de koorgevel, gebouwd in 1906, naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck van 1904. Geel bakstenen gebouw met verwerking van zwarte baksteen voor plint en gevelband en rode baksteen als vensteromlijstingen, onder leien daken met veelhoekig dakruitertje. Rechthoekige deur met arduinen latei met stichtingssteen "anno domini MDCCCCVI" en ontlastingsboog en waterlijst in accoladeboogvorm. Naast het koor aangebouwde sacristie.

Interieur

Gedrukt tongewelf. Vloer van witte, zwarte en rode tegels. Gecementeerde lambriseringen met schijnvoegen. Glasramen van J. Casier van 1910 voorzien van de namen van de heiligen en de schenkers: in koor, drielicht met calvarie, en Heilige Franciscus, in vrijstaande zijgevel drie tweelichten met geloof, hoop en liefde en voorstelling van Heilige Petrus en Heilige Bonaventura, Heilige Clara en Heilige Coleta, Heilige Ludovicus en Heilige Elisabeth, boven doksaal.

Mobilair

Plaasteren beelden op consoles met engelfiguur met banderol waarop de naam van de heilige, van Heilig Hart van Jezus en Heilig Hart van Maria in koor, Heilige Franciscus, Heilige Jozef, Heilige Antonius en Heilige Theresia. Neogotisch stenen altaar. Houten neogotische preekstoel. Eén neogotische biechtstoel. Op metaal geschilderde kruiswegtaferelen in neogotische houten kaders.

• BAKELANTS I., De glasschilderkunst in België in de negentiende en twintigste eeuw, deel C, Deurne, 1992, p. 101.
  • DOBBELAERE J., E.H. Edward Francies Van Hootegem uit Lembeke (1856-1906) missionaris in Noord-Amerika, in Heemkundige bijdragen uit het Meetjesland, III, 4, 1995, p. 190-201.

Auteurs: Lanclus, Kathleen