Rest van rij arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rest van rij arbeiderswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Oorspronkelijk een rij van drie en twee arbeidershuisjes links en rechts van de Verlorenweg, samen gebouwd met twee huisjes aan de Verlorenweg nummer 2, 3 in 1901 op grond van en door gemeentesecretaris G. Van Belle bij het verbreden van de straat. Nummer 23, voorheen het enige huis met waterput en pomp op de binnenplaats, was tevens herberg. Huisjes van twee en drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopende zadeldaken, opgetrokken uit rode baksteen met zwarte bakstenen speklagen en hoek- en sluitstenen, op een gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen, bij nummer 21 werden de deuren van twee vroegere huisjes dichtgemetseld en het schrijnwerk deels vervangen. Nummer 23-25 bleef in originele staat bewaard met behouden schrijnwerk en luiken bij nummer 23.

• SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nummer 75.

Auteurs: Bogaert, Chris

Aanvullende informatie

De twee arbeiderswoningen (nummer 23-25), rechts van de Verlorenweg, werden gesloopt. Alleen nummer 21, met dichtgemetselde deuren van twee vroegere huisjes, bleef bewaard.

• Informatie verkregen van de gemeente (5 maart 2013).
Auteurs: Jacobs, Els