Dorpswoning en bakkerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning en bakkerij

Beschrijving

Café "Onder den toren", ingeplant op de hoek met de Kloosterstraat tegenover het kerkplein. Voormalige woning en bakkerij, opgericht circa 1760 door J.-B. Van Keer, (zie verkoopakte van 1764, een nieuw stenen huis met winkel en bakkerij) later kosterswoning en sinds eind 19de eeuw herberg, zogenaamd De Botermarkt, na 1912 "Sint-Sebastiaen" of "den Bastiaan" genoemd, in 1913 uitgebreid met een zaal achteraan, na de Eerste Wereldoorlog gebruikt als cinemazaal "Moderne". Oorspronkelijke oude kern van zes traveeën en één bouwlaag, vermoedelijk begin 20ste eeuw verhoogd met een halve verdieping en pannen zadeldak. Heden gecementeerde, lichtgeelgeschilderde voorgevel met schijnvoegen voorzien van grote ankers, geritmeerd door rechthoekige vensters in vlakke omlijsting met ontlastingsboogjes en bewaarde duimen van vroegere luiken. Rechthoekige venstertjes op de halve verdieping op doorgetrokken dorpels. Verbrede deur in de derde travee.

• SERVAES P., Uit de Historiek van "Den Bastiaan", Heemkring Buggenhout vzw Ter Palen, III, 1, 1978, p. 1-4.
  • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nummer 107.
  • VAN DE VELDE G., Buggenhout en de zevende kunst (1), in Heemkring Buggenhout vzw Ter Palen, XV, 1, 1990, p. 8-26.

Auteurs: Bogaert, Chris