Van Keer's Hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Van Keer's Hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning Van Keer's Hof

Beschrijving

Zogenaamd Van Keer's Hof naar de eigenaars midden 19de eeuw. Haaks op de straat ingeplante woning met oude kern, op de latei van de achterdeur gedateerd 1632, en volgens literatuur vermoedelijk gebouwd door drossaard Hubert Mortgat; tot eind 18de eeuw in het bezit van deze familie die begin 18de eeuw tot de adel verheven was. Volgens het kadasterarchief in 1906 uitgebreid met twee traveeën aan de straatzijde, nu garage.

Heden sterk gerenoveerde woning van acht traveeën onder steil pannen zadeldak met nieuwe veluxvensters, tussen gecementeerde aandaken met schouderstukken; rechts aansluitende garage onder lager zadeldak. Gecementeerde, nog verankerde voorgevel op een gepikte plint. Oorspronkelijk woongedeelte in vijf rechter traveeën met getoogde muuropeningen en drie linker staltraveeën met kleine venstertjes en bolkozijn, nu ook drie getoogde vensters. Verlaagde rechthoekige deur en nieuw schrijnwerk. Authentieker bewaarde verankerde bakstenen achtergevel op gepikte plint met behouden korfboogdeurtje in gewitte geprofileerde zandstenen omlijsting met in de latei ingegrift jaartal 1632 en kleine vierkante venstertjes en keldervensters met witgeschilderde zandstenen (?) hoekkettingen.

Vernieuwd interieur met uitzondering van de balklaag met twee behouden zware moerbalken met versierde uiteinden en de gewelfde kelder met tongewelf. Restanten van de uitgebroken monumentale schouw met zandstenen voluutconsoles achtergelaten in de tuin.

• SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nummer 1.

Auteurs: Bogaert, Chris