Brouwerswoning

Beschrijving

Voormalig brouwershuis van de voorheen eraan palende brouwerij V. en J. Van den Bossche, opgericht in de ouderlijke boerderij in 1886 door Victor Van den Bossche. Huidig woonhuis volgens het kadasterarchief gebouwd in 1912.
Art-nouveau getint burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pseudo-mansardedak met nieuwe dakvensters, opgetrokken uit baksteen op een arduinen plint. Dubbelhuis met gemarkeerd deurrisaliet met bekronend dakvenster met versoberde afwerking. Behouden overstekende houten kroonlijst op uitgewerkte consoles. Rechthoekige deur met bovenlicht in natuurstenen omlijsting met hoekblokken en gebogen waterlijst met sluitstuk; boogveld beschilderd met bloemmotieven. Gekoppelde benedenvensters onder één gestreepte booglijst en waterlijst eindigend op voluutjes, onderbroken door een bakstenen pilaster, verrrijkt met een beschilderde nis met irismotief en geschiderde bloemmotieven in het boogveld; hardstenen dorpels en lateien. Bovenvensters op doorgetrokken dorpels op decoratieve panelen van witte baksteen en gestreepte ontlastingsboogjes. Rechter zijgevel boven de aanleunende garage onder leien zadeldak gecementeerd.

• SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nr. 6.

Auteurs: Bogaert, Chris