Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de aannemer-bouwmeester Corneille Joseph Kennes uit 1874. Opdrachtgevers waren de heer F. Raas en zussen, die hier een kruidenierszaak en een ‘dépôt de biscuits anglais’ (shortbread) uitbaatten. F.A.J. Raas liet in 1892 de winkelpui vernieuwen door de aannemer Guillaume Rooses. Het pand werd omstreeks 2005 grondig verbouwd met een nieuw gevelfront.

Het winkelhuis Raas is een representatief voorbeeld van het type rijwoningen, dat van Corneille Joseph Kennes bekend is. Tussen de door hem ingediende bouwdossiers in Antwerpen, daterend uit de vroege jaren 1860 tot midden jaren 1890, werden naast talrijke verbouwingen een twintigtal van dergelijke nieuwbouwwoningen voor evenveel opdrachtgevers teruggevonden.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met pilasters en entablement op een hardstenen plint. Het oorspronkelijk exemplaar met middenportaal werd in 1892 vervangen door een pui met zijportaal en privé-inkom, vernieuwd in 1933. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting op cordonvormende lekdrempels; gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.