Schoolhuis van de gemeentelijke jongensschool

Beschrijving

Vrije kleuter- en lagere school, voorheen gemeentelijke jongensschool (zie gevelopschrift). Aankoop door de gemeente van een stuk grond voor de bouw van een jongensschool in 1894. Bouwmeester was Clement Sterck uit Dendermonde, aannemer eerst P.J. Cnop, bij heraanbesteding P. Mertens. In 1896 waren de werken voltooid. Uitbreiding met drie klassen en een turnzaal in 1902, eveneens naar plannen van architect Cl. Sterck, aanbesteed in 1905.

Aan de straat ingeplante laat 19de-eeuwse schoolvleugel van veertien traveeën en één bouwlaag onder laag pannen zadeldak, opgetrokken uit oranjerode baksteen met verwerking van zwarte baksteen voor plint, speklagen en muizentandfries onder de houten kroonlijst. Sterk geritmeerde gevel door de getoogde vensters op arduinen dorpels en bakstenen pilasters die de spaarvelden aflijnen; Links aansluitende vleugel van zes traveeën onder verspringend zadeldak, uit 1905. Brede vierkante vensters onder I-latei met rozetjes op arduinen consoles en dito dorpels. Rechthoekige deur in rechter travee met bekronend opschrift "jongensschool".

Rechts, vooruitspringend de rooilijn van de school, voormalig schoolhuis, eveneens van 1896 naar plannen van archtitect Cl. Sterck. Haaks op de straat ingeplant bakstenen gebouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak. Verzorgde voorgevel geritmeerd door spaarvelden, afgewerkt door een baksteenfries; getoogde vensters op arduinen dorpels en nieuw schrijnwerk.

• SERVAES P., Bijdrage tot de geschiedenis van het gemeentelijk lager onderwijs in Buggenhout, Heemkring Ter Palen vzw, Jaarboek 1976, p. 22.

Auteurs: Bogaert, Chris

Aanvullende informatie

De aan de straat ingeplante laat 19de-eeuwse schoolvleugel en uitbreiding uit 1905 (nummer 33) werden gesloopt. Alleen het schoolhuis (nummer 35) bleef bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els