Molenromp van Veevoeders De Kinder

Beschrijving

Molen De Kinder is een stenen korenwindmolen (oorspronkelijk koren- en oliewindmolen) van het type bovenkruier (grondzeiler), gebouwd in 1794. Al in 1855 werd een stoommachine geplaatst en werd de oliemolen buiten werking gesteld. In 1892 werd een nieuwe stoommachine geplaatst en werd de molen omschreven als graan- en lijnkoekmolen door wind en stoom. In 1910 werd de molen uitgebreid met een mechanische maalderij. Een bakstenen gebouw met één bouwlaag werd hiervoor ten noorden van de molen gebouwd. De windmolen bleef in gebruik tot 1921 wanneer hij werd onttakeld. De maalderij werd aanvankelijk aangedreven door een gasmotor en later elektrisch. Sinds 1959 is de maalderij in handen van de familie De Kinder. De molenkuip werd lange tijd gebruikt als silo voor het veevoederbedrijf maar in 2019-2020 werd de molenromp gerenoveerd en vrijgemaakt. De maalderij werd echter gesloopt.

Witgeschilderde bakstenen conische molenromp met plat dak. Sporen van een witte kalklaag aan de oostzijde sporadisch doorbroken door drie boven elkaar geplaatste luiken aan de linkerkant.

Het binnenwerk is volledig verdwenen.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 411.
  • S.N. 1960: Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oost-Vlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, derde band, 147-148.

Auteurs: Bogaert, Chris; Vandeweghe, Evert