erfgoedobject

Gemeentelijke jongensschool en schoolhuis

bouwkundig element
ID
44531
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44531

Juridische gevolgen

Beschrijving

De huidige gemeenteschool met beeldbepalend op de zuidwesthoek van de Dries ingeplant schoolhuis werd volgens een arduinen gedenkplaat links van de deur op het schoolhuis ingehuldigd op 2 juni 1878 onder burgemeester Pieter Johan Cruyplant, schepenen Pieter Johan Vanachter, Pieter Jul Vantricht, bouwkundige Eduard Bouwens en aannemer Joseph Daelemans. Een eerste ontwerp van 1829 tot het "opbouwen van een onderwijzerswoning en schoollokaal" werd opgesteld door bouwkundige J. Beeckman, toenmalig stadsarchitect van Dendermonde en bleef bewaard in het Rijksarchief te Gent. Door de beperkte financiële middelen van de gemeente werd het echter nooit uitgevoerd. In 1847 besliste men toch een school te bouwen doch de plannen bleken verouderd. Bouwmeester-timmerman Carolus Mosselman stond in voor het nieuwe ontwerp dat in 1848 klaar kwam. In 1876 was het schoolgebouw reeds in slechte staat en had een openbare aanbesteding plaats voor "het opbouwen eener nieuwe gemeenteschool voor de beide geslachten met woonst voor de onderwijzer en alle de toebehoorten", op de huidige locatie waarvoor een deel van de vroegere dries verkaveld werd. Het oude schoolgebouw werd verkocht in 1881.

Het schoolhuis is een typisch dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, nu onder een leien schilddak, vooraan gemarkeerd door een pseudodriehoekig fronton boven de middentravee. Het gebouw is opgetrokken uit oranjerode baksteen verlevendigd met gele baksteen voor de waterlijsten boven deur- en vensters met typische afgeschuinde bovenhoeken. Ook de versiering onder de arduinen lekdrempels, op de bovenverdieping doorgetrokken tot een cordonlijst, zijn uitgewerkt in dezelfde baksteen. Sierlijk uitgewerkte gesmeed ijzeren ankers sieren de penanten. Een omlopende donkerdere bakstenen fries lijnt de gevels onder de houten kroonlijst af. Het voorheen witgeschilderd houtwerk werd vervangen door bruin hout. De zijgevels tellen drie traveeën met respectievelijk twee en één gelijkaardig bovenvenster. De omlijste oculus in het pseudofronton werd gedicht. Ook het houtwerk van de poort links van het woonhuis werd vernieuwd.

Het schoolgebouw telt elf traveeën en slechts één bouwlaag onder rood pannen zadeldak en werd opgetrokken uit dezelfde oranjerode en gele baksteen. Dezelfde typische vensters ritmeren de straat- en speelpleingevel met deur in de rechter travee. Het zolderluik boven de rechter aanbouw met lessenaarsdak werd gedicht.

  • SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nummer 108.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentelijke jongensschool en schoolhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44531 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.