De Eemer

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "de Eemer", van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw. De kruiskozijnen werden in twee fasen aangepast tot rechthoekige vensters, in 1847 deze van de eerste verdieping door de heer J. Zegers, in 1861 deze van de tweede verdieping door de heer J.B. De Jongh. In 1864 liet de heer J. Vaes de begane grond verbouwen tot een klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement. Tot dan bestond de pui met middenportaal uit hoge rondbogen, mogelijk een vroeg-19de-eeuwse verbouwing van de oorspronkelijke pui met insteekverdieping.

De gecementeerde en beschilderde trapgevel van zeven treden met een overhoeks topstuk, is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Op de bovenverdiepingen, verkleinende registers van rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel. Het betreft vroegere, gekoppelde kruiskozijnen met druiplijsten vanaf waterlijsten, waarvan de latei werd verhoogd en de lekdrempel verlaagd. De tweeledige, door omlopende waterlijsten gemarkeerde geveltop, wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met kwarthol geprofileerde dagkanten en druiplijsten. Daarvan onderscheidt het lager geplaatste middenluik zich door een latei op korbelen. Rechthoekig luik met kwartholle dagkanten en druiplijst onder een balkgat in de topgeleding. Verbouwde pui.