Kloosterhuis van de zusters van Sint-Vincentius met tuin

Beschrijving

De noordelijke hoek van de Dries met de Vekenstraat wordt sinds het begin van de 20ste eeuw bepaald door de inplanting van het kloosterhuis met ommuurde tuin en erachter gelegen schoolgebouw. Voorheen was hier een omgrachte woning gelegen zogenaamd "den Hemel", dat eind 19de eeuw verkocht werd aan de familie de Nieuwlant van het ertegenover gelegen kasteel. Op 19 maart 1908 verkocht zij het goed aan de zusters van Sint-Vincentius te Hamme om er een klooster en meisjesschool op te richten. De oude woning werd gesloopt en in 1909 aan de Dries vervangen door het kloosterhuis met voortuin afgesloten door een fraai ijzeren hek. Een ommuurde kloostertuin links ervan beslaat het hele hoekperceel met de Vekenstraat terwijl het aanvankelijk twee bouwlagen hoge schoolgebouw erachter, zijdelings aan de Vekenstraat ingeplant werd. In 1938 werd in de ommuring op de afgeschuinde hoek een Sint-Annakapelletje ingewerkt ter vervanging van een vroegere muurkapelletje. Eind 1989 verlieten de zusters het kloosterhuis dat als privé-woning verkocht werd. Het schoolgebouw bleef als kleuterschool met verlaagde, aangepaste gebouwen behouden.

Het kloosterhuis is een typisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, nu onder een zadeldak van kunstleien, van 1909, naar verluidt gebouwd volgens de plannen van architect Pierre De Vrom van Hamme. Het gebouw is opgetrokken uit oranjerode baksteen op een arduinen plint en wordt enkel geaccentueerd door een geprofileerde arduinen kordon- en daklijst en speklagen in het middenrisaliet en ter hoogte van de bovenvensters. Een dubbele muizentand lijnt de lijstgevel af. Het middenrisaliet wordt tevens bekroond door een getrapt dakvenster met ijzeren bekroning. Getoogde vensters op arduinen dorpels, op de bovenverdieping op verdiepte, met baksteendecoratie panelen en met arduinen sluitsteen, ritmeren de voorgevel. De benedenvensters en de deur behielden hun oorspronkelijk houtwerk; bij de bovenvensters werd het vernieuwd. Een kleine rondboognis met Sint-Jozefbeeldje bekroont de fraai deur met bovenlicht en beglaasde panelen met ijzeren vulling.

De voortuin is afgesloten door fraaie ijzeren hekken op arduinen sokkel tussen gietijzeren zuiltjes en voetgangershek ter hoogte van de deur.

De linker zijgevel wordt bekroond door twee schouwen die als lisenen doorgetrokken zijn in de gevel en waartussen de bovenvensters gevat zijn. De achtergevel heeft eenvoudige getoogde vensters en kreeg op de gelijkvloerse verdieping een eigentijdse uitbouw en veranda ter vervanging van een vroegere voorloper.

De plattegrond toont de gebruikelijke indeling met centrale hal en twee kamers links en rechts. De aankleding was en bleef zeer sober.

De links aanpalende tuin is volledig ommuurd en toont nog sporen van de vroegere kloostertuin met omlopend wandelpad, kunstmatig grotje en in de muur ingewerkte nissen van een vroegere ommegang.

• SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nummer 13.

Auteurs: Bogaert, Chris