't Kasteeltje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Kasteeltje

Beschrijving

Landhuis in historiserende traditionele bak- en zandsteenstijl, in zijn huidige vorm gerealiseerd in 1913 op initiatief van de heer Alex Walgraef naar ontwerp van provinciaal architect Ed. Careels (Mechelen), zie bewaarde schets en plannen, met behoud van een bestaand huis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1895.

L-vormig gebouw ingeplant in een omhaagde tuin met toegangshek aan gemetste pijlers. Woonhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak met zijtrapgevels en twee getrapte dakvensters, opgetrokken uit bak- en zandsteen (Euvillesteen) op een gecementeerde plint. Traditionele kruiskozijnen met arduinen kruisen, groengeschilderde halve luiken en groen- en witgeschilderd schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Omlijste korfboogdeur onder geprofileerde waterlijst in de middentravee. Achtergevel met uitspringend deurrisaliet met twee bouwlagen en bekronende trapgevel.

L-vormige aanbouw links met korfboogportaal en aanleunende vierkante toren met twee bouwlagen, afgewerkt met hoekkettingen en leien tentdak met windwijzer. Kloosterkozijnen in twee zijden van de toren. Aansluitende trapgevel van twee traveeën en achtergevel van de L-vormige aanbouw met manke trapgevel, twee kruiskozijnen en korfboogdeurtje.

• SERVAES P., Erfgoed, Heemkring Ter Palen, Buggenhout, 1998, nummer 110.

Auteurs: Bogaert, Chris