Traditioneel pand uit 1632

Beschrijving

In kern traditioneel pand, door jaarankers gedateerd 1632. De weduwe Cols-Van de Put liet in 1881 door de architect François Baeckelmans de winkelpui in neo-Vlaamserenaissance-stijl aanbrengen. In opdracht van de heer A. Cols voegde de architect Henri Smits in 1887 de tweede verdieping toe. Het oorspronkelijke uitzicht en de typologie van het pand, een breed- of diephuis, zijn niet gedocumenteerd. De hoogte van de pui laat een vroegere insteekverdieping vermoeden, wat wordt bevestigd door een bouwaanvraag voor aanpassingswerken uit 1868.

De winkelpui behoort tot het late oeuvre van François Baeckelmans, die als architect actief was van vermoedelijk begin jaren 1860 tot zijn overlijden in 1896. Vroeg in zijn loopbaan voltooide hij enkele belangrijke ontwerpen van zijn vroegtijdig overleden, jongere broer Louis Baeckelmans, waaronder het Gerechtshof aan de Britselei. In zijn eigen ontwerpen verruilde hij het conventionele neoclassicisme al in een vroeg stadium voor de pittoreske neo-Vlaamse renaissance of de neogotiek. Tijdens de latere jaren 1880 ontwierp Baeckelmans het grauwzustersklooster in de Lange Sint-Annastraat en het redemptoristenklooster aan het Hopland.

Henri Smits realiseerde tussen eind jaren 1870 en zijn overlijden in 1914, een groot aantal nieuwbouwprojecten in Antwerpen, zowel voor residentiële als bedrijfsarchitectuur. Van meet af aan paste hij in zijn ontwerpen simultaan zowel de conventionele neoclassicistische stijl als een meer pittoresk neotraditioneel idioom toe, waarvan zijn architectenwoning aan de Wapper uit 1897 een representatief voorbeeld is.

Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Van de bepleisterde en beschilderde lijstgevel is de eerste verdieping vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door de smeedijzeren muurankers die het jaartal 1632 vormen. Het register van gekoppelde kruiskozijnen met kwartholle dagkanten, werd in de vroege 19de eeuw aangepast tot rechthoekige vensters met doorgetrokken hardstenen lekdrempels. De toegevoegde verdieping heeft dezelfde ordonnantie, afgewerkt door een houten kroonlijst alternerend op modillons en klossen.

Fraaie, houten winkelpui in neo-Vlaamserenaissance-stijl, met een zijportaal en een privé-inkom, vanaf een plint uit blauwe hardsteen. Deze is samengesteld uit bewerkte pilasters met wortelmotief en diamantkop, en een gekornist entablement dat wordt gemarkeerd door Ionische driekwartzuiltjes vanaf gegroefde voluutconsoles. Bewaarde houten deuren met paneelwerk.