Den Gulden Hert

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "den Gulden Hert", op de hoek van Oude Koornmarkt en Tempelstraat, uit het midden tot de tweede helft van de 16de eeuw. Eerdere huisnamen waren "Groote Cousse" en "Molengat". In opdracht van de wijn- en likeurhandelaar J. Em. Van Wolvelaer, paste de metser Em. Verhas in 1873 de kruis-, bolkozijnen en het drielicht van de voorgevel aan tot rechthoekige vensters. P.J. Moonen liet in 1910 de winkelpui aanbrengen. Het parement van beide gevels werd in 1927 gedecapeerd en hersteld in opdracht van de weduwe P.J. Moonen-Robberechts.

Hoekhuis van drie bij drie traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping, onder een zadeldak met kruisende nok (nok loodrecht op Oude Koornmarkt en Tempelstraat, pannen). Het pand heeft een trapgevel van zeven treden met een overhoeks topstuk zijde Oude Koornmarkt, en een lijstgevel die centraal oploopt in een trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk zijde Tempelstraat. Beide opstanden hebben een gedecapeerd en hersteld parement uit zandsteen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Registers van aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempels, cordonvormend zijde Oude Koornmarkt. Het betreft vroegere bolkozijnen op de insteekverdieping en kruiskozijnen op de bovenverdiepingen. Zijde Tempelstraat bleven de oorspronkelijke, kwarthol geprofileerde dagkanten bewaard, maar zijn de kozijnen van de middenas gedicht met baksteenmetselwerk. Beide door waterlijsten gemarkeerde, tweeledige geveltoppen, worden in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik en verweerde druiplijsten. Een rechthoekig luikje doorbreekt de topgeleding. De begane grond is in 1910 verbouwd tot een klassieke, houten winkelpui. Bouwaanvragen voor aanpassingen van vóór 1873, tonen zijde Oude Koornmarkt een vermoedelijk hardstenen pui met een skeletstructuur en middenportaal, en zijde Tempelstraat een geprofileerde sokkel. De gemene muur met het hoekpand van Jan Blomstraat en Tempelstraat, loopt op in een bepleisterd, getrapt aandak van zeven treden met topstuk.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1873#19, 1837#105, 1868#560, 1910#894 en 1927#26329; foto FOTO-OF#6794.