Traditioneel breedhuis

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen uit de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw, in laatclassicistische stijl aangepast in de vroege 19de eeuw. In 1890 lieten de erven Van den Bergh-Elsen een klassiek, houten winkelraam aanbrengen door de architecten Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel, dat in 1967 werd verbouwd tot de huidige garagepoort.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. Rechthoekige inkomdeur in de rechter travee, gevat in een vroeg-19de-eeuwse, kwarthol geprofileerde omlijsting uit blauwe hardsteen; verder verbouwde pui. Verkleinende registers van aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempels, vroegere kruis- en bolkozijnen waarvan de kwarthol geprofileerde negblokken behouden bleven. Steigergaten onder de geprofileerde daklijst. De gemetselde dakkapel met houten, driehoekig fronton in de middenas, gaat mogelijk terug op een getrapt dakvenster, geopend door een rechthoekig luik met kwartholle dagkanten en een latei op korbelen.