Pakhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Pakhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Alphonse Pauwels uit 1904. Opdrachtgever was François De Roy, fabrikant van registers en kantoorbenodigdheden gevestigd op de Grote Markt.

Het pakhuis De Roy behoort tot het vroegere oeuvre van Alphonse Pauwels, die in Antwerpen als architect actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930. Omstreeks de eeuwwisseling tekende hij voor een groot aantal burgerhuizen in de heersende neoclassicistische stijl, met name in de wijken Zuid en Stuivenberg. De belangrijkste realisatie uit zijn late carrière is de bioscoop "Roma" uit 1927 in zijn woonplaats Borgerhout, een ontwerp in art-decostijl.

Gebouw van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). De lijstgevel heeft kleurrijk parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door rode baksteen voor speklagen en ontlastingsbogen. Van blauwe hardsteen is gebruik gemaakt voor de zware, geprofileerde plint met getraliede keldermond, speklagen en lekdrempels. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters met lekdrempel, doorlopend overspannen door ijzeren I-balken met rozetten. De tweede verdieping onderscheidt zich door panelen van ingelegde motieftegels in de borstweringen en de boogvelden. Een houten kroonlijst op modillons vormt de gevelbeëindiging. De oorspronkelijk slechts twee traveeën brede inrijpoort, voorzien van een houten vleugeldeur met siersmeedwerk, is recent uitgebreid tot het aanpalende venster.