Gedenkkruis voor adjudant Charles Dresse

Beschrijving

Gedenkteken langs de Poperingestraat, tegenover huisnummer 27, op ongeveer 2300 meter ten noordoosten van de kerk van Poelkapelle.

Historische beschrijving

Gedenkteken ter herinnering aan adjudant Charles Dresse, die op deze plek sneuvelde op 28 september 1918, de eerste dag van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Het veroveren van de heuvelrug bij Westrozebeke vormde voor de Belgische eenheden één van de zwaarste episodes van de Eerste Wereldoorlog. Twee stille getuigen hiervan zijn de private gedenktekens voor Charles Dresse en Juul De Winde, die beiden omkwamen te midden de aanvalsgolf in de richting van respectievelijk de Tiendenberg en de Zeugeberg. Het gedenkteken voor Charles Dresse is gelegen langs de Poperingestraat, nog net op grondgebied Poelkapelle, dat van Luitenant De Winde is 2500 meter zuidoostwaarts gelegen op grondgebied Westrozebeke, meer bepaald op het kruispunt van de Poelkapellestraat met de Hyndrickxbosstraat.

Charles Dresse werd geboren te Luik op 23 januari 1897 als zoon van een industrieel uit Verviers. Hij was leerling aan het Jezuïtencollege Saint-Servais in Luik toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. ‘Carli’ zoals hij genoemd werd, wou zich meteen aanmelden als oorlogsvrijwilliger, maar zijn vader meende dat hij te jong was (hij was toen 17 jaar oud). Uiteindelijk verkreeg hij toch de toestemming. Op Kerstmis 1914 verliet hij het ouderlijke huis. Via Nederland bereikte hij op 5 januari 1915 het ‘Centre d’Instruction’ in Fécamp (Frankrijk), waar hij ingedeeld werd bij het 14de Linieregiment. In februari-april 1916 verbleef hij in het kamp van Isigny-sur-Mer. In mei werd hij tot korporaal benoemd, in juni tot sergeant. Hij bleef in een instructiekamp en werd in januari 1916 tot adjudant benoemd, na één jaar dienst. In maart 1916 volgde hij een instructiekamp voor mitrailleurs in Criel-sur-Mer en ging hij over naar het 9de Linieregiment. Op 21 mei 1916 kwam hij in frontdienst bij Diksmuide (sector Ramskapelle). In augustus 1917 behaalde hij in Merkem een vermelding op het Regimentsorder van het 9de Linie, omdat hij er samen met soldaat Warnier in slaagde om onder hevig vijandelijk mitrailleurvuur twee gewonde kameraden terug te brengen binnen de eigen linies.

Dresse stierf op 28 september 1918, de eerste dag van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Die dag vorderde het 9de Linieregiment zo snel, dat het om 9u30 zijn objectief reeds voorbij was. Het regiment kwam terecht in de moerassige vallei van de Watervlietbeek en had te kampen met ernstige tegenstand uit de betonnen bunkers en prikkeldraadversperringen van de ‘Flandern II-Stellung’. Het bataljon brak door de stelling en was meteen voorop tegenover de posities van de buureenheden. Het 9de Linieregiment had de weg Vijfwegen-Westrozebeke reeds overschreden, toen het ondervond dat links en rechts niemand gelijke tred had gehouden. Hierdoor was de eenheid in een gevaarlijk speerpunt verzeild. Duitse troepen uit Beieren en Saksen gingen om 10u over tot gecoördineerde flankaanvallen vanuit de Vijfwegen en ‘hoogte 25’ (hoek Bultekotstraat en Fillettestraat). De verliezen bij het 9de Linieregiment waren enorm. De 5de compagnie verloor alle officieren, de commandant van de 6de compagnie was gewond. De bevelvoering moest nu door lagere rangen overgenomen worden. Een voorzichtig en langzaam achteruit manoeuvreren was aangewezen.

Tijdens die bloedige aftocht naar ‘Ferme Davout’ (hoek Kattestraat en Poperingestraat) merkte de 21-jarige adjudant Dresse dat er geen bevelen meer doorkwamen. Aangezien hij de hoogste in rang was, nam hij nabij het ‘Bultekot’ (de hoeve naast het huidige gedenkteken) de leiding op zich en stormde aan het hoofd van een groep manschappen vooruit om een Duits mitrailleursnest dat de weg naar de ‘Ferme Davout’ versperde, aan te vallen en uit te schakelen. De aanval lukte, maar Dresse raakte bij het begin van de aanval dodelijk getroffen door een kogel in de borst.

Onderluitenant en vriend Auguste Aerts zorgde in oktober 1918 voor een voorlopig graf voor Charles Dresse. Pas op 11 november 1918, de dag van de wapenstilstand, vernamen de ouders dat ze hun zoon verloren hadden. Op 10 september 1919 ontving de moeder van Charles een brief van Auguste Aerts met aanduiding van het graf van haar zoon, vergezeld met een plannetje en een aantal foto’s (die volgens hem nodig waren om de plek te kunnen herkennen in deze totaal verwoeste streek). Pas later werd het stoffelijk overschot overgebracht naar de Belgische militaire begraafplaats van Westvleteren (graf 674).

Enkele jaren later kocht Edmond Dresse, vader van Charles, het perceel van substituut Soenen uit Brugge, de eigenaar van het aanpalende stuk land. Hij betaalde hiervoor een symbolische som, maar stortte wat geld voor de weeskinderen van Poelkapelle. Het gedenkteken, dat qua opbouw kenmerken vertoont van een typisch Belgisch grafmonument, maar bekroond wordt met een Bretoens calvariekruis, werd gerealiseerd door architect E. Deshayes en steenhouwer E. Libois, beiden afkomstig uit Luik. Deshayes was de architect van de decanale kerk Sint-Hubertus in Aubel (1907-1909). Hij verbouwde eveneens de kapel St-Nicolas in Hallembaye (1925).

Het gedenkteken voor Dresse werd op 18 september 1922 officieel ingehuldigd, op de plaats waar Dresse vier jaar voordien sneuvelde. Lange tijd kwamen jaarlijks leden van de familie Dresse vanuit Wallonië om hulde te brengen aan hun ‘Carli’.

Beschrijving

Binnen een gecementeerde bakstenen omheiningsmuur bedekt met hardstenen platen die de vierkante afsluiting vormt, staat een Bretoens calvariekruis op een voetstuk. Op de vier hoeken evenals op de hardstenen paaltjes naast het tweeledige smeedijzeren versierde hekken staan hardstenen bollen. Op een voetstuk met drievoudige geleding staat een zuil, waarop een kruis geplaatst is met het beeld van Christus, met links en rechts ervan beelden van Maria en Johannes op consoles.

Op het kruis: bovenaan "I.N.R.I." en onderaan een doodshoofd met twee gekruiste beenderen.

Op de zuil: twee gekruiste palmtakken met een doek, "In mémoriam Charles Dresse né à Liège le 23.1.1897 tombé à l'ennemi le 28 Sept. 1918. Volontaire de 1914. Adjudant au 9e de Ligne", "R.I.P.", onderaan twee oorlogsmedailles.

Op het voetstuk: bovenop in hoogreliëf een vaandel gekruist met een zwaard, een bloemkrans, een helm en een lauwertak; op de voorkant "Citation à l'Ordre de l'Armée du 28 Avril 1919: Adjudant V.D.G. 29 mois de Front. Une Citation aux O.J.Rt. Sous-officier, Candidat Sous-Lieutenant, d'une Grande Bravoure. Ayant Toujours eu une Conduite Exemplaire au Feu. Est Tombé en Brave frappé d'une Balle au Coeur au moment où il s'élançait avec ses Hommes à l'Assaut d'un Nid de mitrailleuses qui empêchait la Progression. Il a été sur la Terre notre Joie et notre Orgueil: il sera du Haut des Cieux notre Force et notre Espérance." "Priez pour Lui."; op de linkerkant: "Ter Roemrijke Nagedachtenis van Charles Dresse. Geboren te Luik den 23ten Januari 1897. Oorlogsvrijwilliger van 1914. Adjudant bij het 9e Regiment Voetvolk. Door den Vijand geveld, Viel Hij op deze Plaats den 28ten September 1918. Na zijn Leven voor de Vrijheid van het Vaderland te Hebben Geofferd.", "Bid Voor Hem." Uitgehouwen en zwart beschilderde letters.

H. 481 cm x Br. 918 cm x D. 1015 cm

Uitvoering: E. Deshayes, Architecte, Liège (gesigneerd); E. Libois, Pierres de Taille, Liège (gesigneerd)

• BACCARNE R. 1995: Poelkapelle en de Eerste Wereldoorlog, Iepers Kwartier, XXXI.3.
  • BACCARNE R. & STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918, s.l.
  • Informatiebundel samengesteld door Piet Steen e.a.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002425, Oorlogsgedenktekens Langemark-Poelkapelle (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore