Hoeve Aen den poel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Aen den poel

Beschrijving

Wederopbouwhoeve zogenaamd "Aen den poel", zie ligging van vooroorlogse hoeve aan straatoverzijde, nabij beek; teruggaand op de regionale hoevebouw, opstelling: losse, U-vormige opstelling van boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stal- en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op de huis), respectievelijk ten noordwesten, noordoosten en zuidwesten van begrind erf; cichorei-ast gebruikt- tot in jaren 1960 - aan straatoverzijde; aanplanting: voortuin, aan straat afgezet met gietijzeren hekken tussen imitatie-knotwilgen (cement); materialen: verankerde rode baksteenbouw; cementpannen voor zadeldaken; strekse lateien en rollaag boven de getoogde muuropeningen (boerenhuis); streekeigen bouwelementen: aflijnend baksteenfries, bestaande uit een overhoekse en rechte muizentand bij het boerenhuis; rondbogig beeldnisje met Heilig Hartbeeld, in omlijsting van kleine zwarte bakstenen met sokkel en kruisbekroning, in voorgevel; indeling: boerenhuis met links opkamer van twee traveeën boven twee getoogde en getraliede kelderopeningen. Deels aangepaste stal en dwarsschuur; recente loods ten zuidoosten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

De ast is herbestemd tot woning.