Klooster en school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en school

Beschrijving

Klooster en bijhorend schooltje naar ontwerp van architecten Victor Renders en Hippolyte Steels (Brussel) van de jaren 1920. Analoog complex, Langemark, gehucht Madonna. Klooster: breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons, doorbroken door een middenrisaliet van drie traveeën uitlopend op een puntgevel. Verankerde baksteenbouw; met schijnvoegen gecementeerde rechter zijgevel. Rechthoekige tot licht getoogde vensters met strekse latei en arduinen lekdrempel. Centraal korfboogportaal met verdiepte korfboogdeur, geflankeerd door vierkante muurpilasters; sluitsteen met bekronend rondboognisje. Erboven, rechthoekige casement, eertijds met opschrift. Rechts aanleunende klasvleugel op L-vormige plattegrond, getypeerd door hoge klasvensters met grote roedeverdeling. Aansluitende ommuurde speelplaats.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine