Traditioneel breedhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), dat in kern mogelijk opklimt tot de eerste helft van de 16de eeuw. De sinds 1811 geassocieerde scheepsmakelaars en reders Charles Grisar (°1789) en William James Marsily (1787-1866), lieten in 1854 de drieledige winkelpui aanbrengen. Het pand werd in opdracht van Roger Helsen ingrijpend gerenoveerd, naar een ontwerp door de architect Jos Beutels uit 1986. De werken betroffen het decaperen en herstellen van het bak- en zandsteenparement, het openen van een hoekportaal en kozijnen in de zijgevel en de vereenvoudigde reconstructie van het dakvenster. Het project was in voorbereiding sinds 1981.

De gedecapeerde lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk met spaarzaam gebruik van zandsteen voor de sokkel en negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers. De drieledige winkelpui uit 1854, met een middenportaal en kelderluiken is gevat in een omlijsting uit blauwe hardsteen. Deze wordt in de rechter travee geflankeerd door een rechthoekig bovenlicht in hardstenen omlijsting, en een verbouwd portaal waarin de hardstenen rechtstand van het vroegere poortje is geïntegreerd. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, vroegere kruiskozijnen waarvan de afgeschuinde negblokken, tweeledige latei en de ontlastingsboog met sluitsteen behouden bleven. Een zelfde kozijn opent het gereconstrueerde dakvenster, oorspronkelijk met drie treden, top- en schouderstukken, en een luikgat in de tweede geleding.