Hoeve Eendenwal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Eendenwal

Beschrijving

Wederopbouwhoeve zogenaamd "Eendenwal", teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: L-vormige opstelling van boerenhuis (nokrichting loodrecht op de straat) en stal-schuurvleugel, waarvan hier evenwel de hoeken elkaar raken, respectievelijk ten noordoosten en noordwesten van begrint erf; ten zuidwesten erfoprit gemarkeerd door middel van hekken; aanplanting: siertuintje aan straatzijde; materialen: verankerde, rode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons en wolfseinden aan noordzijde; bakstenen strekken bij korfbogige huis- en stalopeningen; "traditiegebonden" houtwerk, zie onder meer beluikte vensters, met nog deels behouden kleine roedeverdeling voor de bovenlichten; I-balk boven de thans dichtgemetselde schuur- en wagenhuispoort; laatst genoemde gecombineerd met getoogde ontlastingsboog; streekeigen bouwelementen: dakvensters van boerenhuis en stal voorzien van tuitgevel met aandak en muurvlechtingen; rechter zijtuitgevel van boerenhuis met aandak, muurvlechtingen en uilengat; laatst genoemde ook voorhanden in linker zijgevel van schuur; indeling: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte hoevetype, zie links aanleunend stalgedeelte met bak- en melkhuis; opkamer links aan achtergevel, boven getoogde, getraliede kelderopening; schuurvleugel - reeds sterk aangepast zie onder meer centraal ingebouwde duiventil onder zadeldak - eertijds met links gelegen wagenhuis, centrale dwarsschuur en rechts stalgedeelte.

Meerdere uitbreidingen, onder meer nieuwe stalgebouwen ten westen van schuur en erf; betonnen loods ten westen van het hof.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine