Modernistische meergezinswoning

Beschrijving

Modernistische meergezinswoning gebouwd in opdracht van August Hofmans, naar een ontwerp door de architect Gerard Traets uit 1938 (naamtegel). Het betrof de totale verbouwing van een traditioneel diephuis met trapgevel uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Traets was in Antwerpen als architect actief vanaf 1928, en beoefende een gematigd modernisme.

Met een gevelbreedte van drie/twee traveeën, omvat het pand vier bouwlagen onder een plat dak. De opstand, die zich onderscheidt door een plastisch reliëf van geometrische volumes, beantwoordt aan een tweeledig schema. Daarbij wordt de pui als sokkel geaccentueerd door een volledig zwarte betegeling, met contrasterende lichtbruine tegels als bekleding van de dagkanten en de afgeschuinde puilijst. Het overschilderde portaal met zij- en bovenlicht in de linker travee, ontsluit het achterliggende pand op het binnenterrein. Het wordt geflankeerd door een aangepaste winkelpui, oorspronkelijk met zijportaal, en de privé-inkom van de appartementen, beide met bovenlicht. De overstekende bovenbouw onderscheidt zich door een parement uit geel baksteenmetselwerk in halfsteens verband met schaduwvoeg (verdiepte lintvoegen en platvolle stootvoegen). De over twee verdiepingen oplopende, rechthoekige erkerpartij loopt zijdelings over in balkons met een gesloten borstwering waarop een leuning uit siersmeedwerk. Een gevelbreed balkon markeert de topgeleding, die is afgewerkt met keramische dekstenen.

Een winkel met achterkamer beslaat volgens de bouwplannen de begane grond. De drie appartementen op de bovenverdiepingen, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal annex lichtschacht, bestaan uit een salon met zijkamer, de keuken, badkamer en één slaapkamer.