Hoekhuis Villa Maria

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Villa Maria

Beschrijving

"Villa Maria", volgens gevelplaat links van deur. Hoekhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons en schoorstukken, uit jaren 1920. Eclectisch burgerhuis met cottage-allures, zie veelvuldig gebruik van houtwerk voor onder meer opengewerkt spant, balkonleuningen en schoorstukken. Klimmende houten dakkapel rechts. Rode baksteenbouw met gecementeerde horizontale banden, kroonlijst en puntgevels; arduinen plint. Linker hoekrisaliet uitlopend op dakvenster met puntgevel onder overkragend zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis). Aflijnend tandlijstje. Rond-, steek- en korfboogvensters onder meer deurvensters met aansluitend balkon, en drielicht; arduinen onderdorpels. Rondboogdeur met bovenlicht en bordes. Analoge linker zijpuntgevel met rondbogig muurvak ten gevolge gemarkeerde schoorsteentravee met muurvlechtingen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine