Gedenksteen 1st Monmouthshire battalion

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brits oorlogsmonument

Beschrijving

Gelegen langs de Roeselarestraat, op ongeveer anderhalve kilometer ten zuiden-zuidwesten van de kerk van Sint-Juliaan, op circa 600 meter ten zuidoosten van Seaforth Cemetery en op circa 300 meter van Bridge House Cemetery. Het gedenkteken bevindt zich nabij de betonnen constructies van 'Cambrai Reserve' en 'Pickelhaube', op de grens met de gemeente Ieper, in een landelijke en licht heuvelachtige omgeving.

Historische achtergrond

Na de gasaanval van 22 april 1915, het startschot van de Tweede Slag bij Ieper, die vooral Fransen en Canadezen in het noorden van de Ieperboog getroffen had, hadden de Britten beslist zich terug te trekken op de verdedigingslinie over Wieltje-Frezenberg-Bellewaerde.

In het noorden van de Ieperboog, rond de heuvel van Frezenberg, bevond zich het Duitse XVIII Reserve Corps met daartegenover de Britse 28ste Divisie (83ste en 84ste Brigade, met onder andere het 1st Monmouthshire).

In het zuiden van de Ieperboog, rond de heuvel van Bellewaarde, bevond zich het Duitse XV Corps met daartegenover de Britse 27ste Divisie (80ste, 81ste en 82ste Brigade, met onder andere het Princess Patricia's Canadian Light Infantry Regiment).

Ter hoogte van Frezenberg, een gehucht op de grens tussen Zonnebeke, Ieper en Langemark-Poelkapelle, zouden de Duitsers van 8 tot 13 mei 1915 een doorbraakpoging ondernemen.

In de vroege morgen van 8 mei 1915 opende de Duitse artillerie een intens vuur op de Britse frontlijn. Het hevige artillerievuur schakelde reeds het overgrote deel van de Britse troepen uit. Daarna viel de Duitse infanterie aan. Er kwam een bres in de sector van de 83ste Brigade, zodat de druk op de andere sectoren aanzienlijk vergrootte.

Het 1st Monmouthshire van de 84ste Brigade hield aanvankelijk stand. Toen hun flank het echter begaf en van de versterking slechts weinig mannen de linie effectief bereikten, moest men in de late namiddag met hevige verliezen terugtrekken. De balans was dat nog minder dan een vierde van de mannen de volgende dag dienst konden doen.

Second Lieutenant Henry Anthony Birrell-Anthony, van het stadje Thame in het graafschap Oxfordshire in Engeland, was één van de vele doden bij het 1st Monmouthshire op 8 mei 1915 wiens lichaam niet meer teruggevonden werd en wiens naam op de Menenpoort staat. Zijn vader Henry Birrell-Anthony Senior, Luitenant-Kolonel van het 2/1 Monmouths, richtte het gedenkteken op op de plaats waar zijn zoon vermoedelijk gevallen was. Het werd geadopteerd door het regiment en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Beschrijving

Binnen een vierkante omheining uit groengrijze breuksteen, afgedekt met hardsteen en afgesloten door een ijzeren hek, bevindt zich een grasveld. In het midden ligt een rechthoekig monolithisch blok uit witte natuursteen, in de vorm van een graftombe met schuinoplopende bovenzijde, waarin de volgende tekst werd uitgehouwen: 'In memory of Lieut. H.A. Birrell Anthony and the officers of the 1st Battalion the Monmouthshire Regiment who fell at this spot in the second battle of Ypres on the 8th May 1915 and the N.C.O.s and Riflemen who fell at the same time'.

H. 100 cm x Br. 1020 cm x D. 1030 cm (omheining)

H. 106 cm x Br. 89 cm x D. 214 cm (gedenksteen)

• DEGRANDE W. 1996: Strijd om de Frezenberg. De rol van het 1/Monmouthshire Regiment op 8 mei 1915, Gidsenkroniek Westland XXXIV.1, 13-16.
  • The Western Front Association (United Kingdom), Articles [online] http://www.westernfront.co.uk/thegreatwar/articles/ (geraadpleegd op 27 juli 2004).

Bron: WOI Relict (583): Gedenksteen 1st Monmouthshire Bn. (St.-Juliaan - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele