Hoeve Hof ter Craybeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Craybeke

Beschrijving

Volgens naambord "Hof ter Craybeke". Naar verluidt, in 1923 en iets dichter bij de baan heropgebouwd volgens traditioneel schema, zie

opstelling: U-vormige opstelling van losse, lage bestanddelen, zijnde boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stal- (nokrichting loodrecht op het huis) en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis), respectievelijk ten zuidwesten, noordwesten en ten zuidoosten van verhard erf; geasfalteerde erfoprit ten zuiden afgesloten door middel van hek; overdekte mestvaalt, rechts van boerenhuis (nokrichting parallel aan het huis);

aanplanting: siertuintje achter het boerenhuis, aan straatzijde; leiperelaar tegen zijgevel van boerenhuis; erfoprit aan straat gemarkeerd door twee Canadese populieren; omwalling van vooroorlogse hofstede grotendeels bewaard ten noordwesten van hof;

materialen: verankerde baksteenbouw, bij woonhuis op gecementeerde plint; zadeldaken (mechanische pannen) met overstekende dakranden; strekse lateien en bakstenen lekdrempels bij korfbogige muuropeningen; "traditiegebonden" houtwerk, zie luiken en kleine roedeverdeling; streekeigen bouwelementen: tuitgevels met aandak en muurvlechtingen bij boerenhuis en stal; oculus in erf- en straatzijde van boerenhuis, ter hoogte van de stal; asemgaten in schuur; overdekte mestvaalt, geïnspireerd op eenbeukig wagenhuistype, hier met deels opengewerkte lange gevels geritmeerd door middel van lisenen, en zijpuntgevels met bebording en duiventillen in de top;

indeling: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type, met rechts gelegen stalgedeelte; haakse vleugel met opkamer over de gehele diepte, en rechthoekige kelderopening in erfgevel; dwarsschuur met links wagenhuisgedeelte. Anderzijds, boerenhuis voorzien van een met schijnvoegen gecementeerde tuitgevel (straatzijde) en rechthoekige deuromlijsting, voorzien van neuten en kroonlijst op imposten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine