Hoeve Mosscher ambacht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Mosscher ambacht

Beschrijving

Zogenaamd "Mosscher ambacht" volgens naambord. Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect B. De Lestré de Fabribeckers (Brussel) van 1922 teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: U-vormige opstelling van losse, lage bestanddelen, als boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stal- (nokrichting loodrecht op het huis) en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis), respectievelijk ten noorden, ten westen en ten oosten van begrint erf; bakstenen stoep rond stalgebouw; ten zuiden erfoprit; aanplanting: moestuin rechts achter boerenhuis; boomgaard ten westen; materialen: verankerde, rode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken met kort overstekende dakrand; arduinen boven- en onderdorpels bij huisopeningen; betonnen latei boven de rechthoekige stalopeningen; strekse lateien boven de korfbogige schuurpoort en wagenhuisopening; laatst genoemde afgesloten door middel van metalen schuifpoort; streekeigen bouwelementen: zijtuitgevels en tuitgevels van dakvensters voorzien van aandak en muurvlechtingen; beluikte houten kruisvensters, onder meer drielichten, met kleine roedeverdeling, onder korfbogige ontlastingsboog; indeling: schuurvleugel met links dwarsschuur en rechts wagenhuis. Meerdere recente aanbouwsels en kleine nutsgebouwen, zonder verdere noemenswaardigheid. Recente loods ten noorden.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 9032.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine