Beschrijving

Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architecten Victor Renders en Hippolyte Steels (Brussel) van 1922, teruggaand op de regionale hoevebouw zie:

opstelling: U-vormige opstelling van losse, lage bestanddelen, als boerenhuis (nokrichting loodrecht op de straat), stal (nokrichting loodrecht op het huis) en schuurvleugel (nok parallel aan het huis), respectievelijk ten noordoosten, zuidoosten en zuidwesten van het met gras begroeid en begrind erf; nutsgebouw (nok parallel aan het huis) achter het boerenhuis; geasfalteerde noordwestelijke erfoprit;

aanplanting: hof afgezet met doornhaag; boomgaard ten noordoosten;

materialen: verankerde gele baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende rand op houten modillons; traditiegebonden houtwerk; kleine roedeverdeling deels verdwenen of vervangen door glas in lood bij boerenhuis; strekse lateien boven getoogde muuropeningen; houten latei boven de rechthoekige houten schuurpoort met deurtje; betonnen latei boven wagenhuisopening; streekeigen bouwelementen: schouderstukken en muurvlechtingen bij de zijgevels en puntgevels van dakvensters; hoeksteunberen bij boerenhuis en dwarsschuur met bijkomende asemgaten;

indeling: boerenhuis met links opkamer en aanbouwsel onder lessenaarsdak rechts achteraan; nutsgebouw omvattend melk- en bakhuis + stalgedeelte; schuurvleugel met dwarsschuur, aardappelkelder en wagenhuis rechts.

Zelfde hoevetype: Langemark, Ieperstraat nummer 3, evenwel met aangepaste muuropeningen.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 9031.