Café Hagebos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Hagebos

Beschrijving

Zogenaamd "Café Hagebos", zie opschrift op rechthoekig casement boven de deur. Herberg-afspanning met achterliggende dwarsschuur en ommuurd erf met bakstenen hekpijlers aan Ieperstraat. Soortgelijk ontwerp, nummer 37. Hoekhuis van vijf linker traveeën + afgeschuinde hoektravee + twee rechter traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakrand op modillons, van jaren 1920. Verankerde rode baksteenbouw. Klimmende dakkapel links. Hoektravee uitlopend op dakvenster in puntgevel. Muuropeningen en dwarsschuur met stallingen zijn gelijk als in nummer 37. Analoge bebouwing met afgeschuinde hoektravee, echter aangepaste muuropeningen aan overzijde van straat, hoek Groenestraat/Boezingestraat, nummer 113.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Aan de gevel van Café Hagebos is een rechthoekige grijze hardstenen gedenkplaat bevestigd, ter herinnering aan de Welshe dichter Hedd Wyn (Ellis Humphrey Evans).

Op de beeldbank "Westhoek Verbeeldt" staat een foto van de voormalige herberg tijdens de Eerste Wereldoorlog.