Herberg-afspanning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg-afspanning

Beschrijving

Zogenaamd " 't Hoekske", zie opschrift in casement boven deur. Voormalige herberg-afspanning, heden hoeve met achterliggende dwarsschuur en erf; erfoprit gemarkeerd door middel van bakstenen hekpijlers aan Korte Ieperstraat. Haast identieke bebouwing als nummer 158. Boerenhuis: hoekhuis van drie linker traveeën + afgeschuinde hoektravee + drie rechter traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (mechanische pannen) met rechts dakschild en overkragende dakrand op houten modillons. Stereotiep hoekgebouw in de wederopbouwarchitectuur van jaren 1920. Klimmende dakkapel links. Verankerde rode baksteenbouw op gecementeerde plint. Hoek benadrukt door middel van deurrisaliet uitlopend op dakvenster met puntgevel voorzien van gecementeerd afgerond topstuk, kraag- en aanzetstenen. Beluikte rechthoekige houten kozijnramen (onder meer drielicht), in rond- of korfboogomlijsting naar "traditioneel" model; boogvelden versierd door middel van bakstenen in rollaagverband. Deels beglaasde rondboogdeuren. Links opkamer heden verbouwd. Rood bakstenen dwarsschuur met stalgedeelte onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat en parallel aan het huis) met overstekende rand op houten modillons. Rechthoekige schuurpoort onder luifel naast korfbogige staldeuren.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

De bakstenen dwarsschuur met stalgedeelte onder zadeldak, is niet langer bewaard.