Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Beschrijving

Symmetrisch opgevatte eenheidsbebouwing, omvattende vijf woningen en links garage, waarvan de hoekhuizen (+ garage) een modernistische inslag vertonen en de centrale woningen een zogenaamd Normandische. Eclectisch rood bakstenen geheel op gecementeerde plint uit de jaren 1920. Hoekhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Enkelhuisopstand. Modernistische inslag zie gecementeerde sierelementen onder meer asymmetrisch getrapt fronton, T-vormige motieven op borstweringen, naast bakstenen in verschillend verband en pseudo-geblokte hoekbanden. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde boven- en (doorgetrokken) onderdorpels. Centraal gedeelte samengesteld uit drie enkelhuizen van (van links naar rechts) twee, drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), begrensd door de twee dakvensters onder geknikt zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis) van huizen nummer 14 en 20. Pseudovakwerk in kroonlijst van nummer 18 en de flankerende geveltoppen, boven bakstenen tandlijstje. Afwisselend rechthoekige, licht getoogde en rondbogige muuropeningen op gecementeerde, deels doorgetrokken onderdorpel. Ronde dakvensters. Deels beglaasde rondboogdeuren geflankeerd door bakstenen postamenten, naast rechthoekige deur met bovenlicht bij nummer 18.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke symmetrische eenheidsbebouwing van vijf woningen (nummers 14-22) zijn enkel nummer 14 en 16 nog goed bewaard. De drie rechtse panden (nummers 18, 20 en 22) ondergingen zware aanpassingen met verlies van erfgoedwaarde; hun vorm werd min of meer behouden.

• Informatie verkregen van IOED CO7 (29 maart 2021).
Auteurs: Jacobs, Els