Gekoppelde winkelhuizen in eclectische stijl

Beschrijving

Geheel van drie winkelhuizen in eclectische stijl op de hoek van Orteliuskaai en Koolkaai, gebouwd door de aannemer Olof Philip Ahlstrand, deels voor eigen rekening deels in opdracht van Frans Vreys, naar een ontwerp door de architect Alfred Ahlstrand uit 1905. Omstreeks 1989 gesloopt voor een nieuwbouwflat.

De van oorsprong Zweedse ondernemer Olof Philip Ahlstrand (Virserum, 1852-1920), vestigde zich in 1881 te Antwerpen, en openden in 1882 een handel in textiel en herenconfectie op het Falconplein. In de latere jaren 1890 zette hij een aannemersbedrijf op, dat vóór de Eerste Wereldoorlog een groot aantal bouw- en vastgoedprojecten ten uitvoer bracht, aanvankelijk vooral in de omgeving van de Italiëlei, en later in de wijk Zuid. Zijn zoon architect Alfred Ahlstrand, leverde vanaf de vroege jaren 1900 veelal het ontwerp.

Eenheidsbebouwing van in totaal negen bij één traveeën onder een zadeldak. Lijstgevel met een parement uit witte Silezische brikken, gelardeerd met gele baksteen en verrijkt met hardsteen voor de plint en lekdrempels. Oorspronkelijk opengewerkte begane grond met winkelpuien. Registers van getoogde en rondboogvensters met een gekleurde sluitsteen op de bovenverdiepingen. Een decoratieve baksteenfries en de houten kroonlijst vormen de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1905#610 en 1905#1538.