Onderwijzerswoning 't Zonneoogje en gemeenteschool

Beschrijving

Zogenaamd "'t Zonneoogje" zie recent naambord. Voormalige onderwijzerswoning horend bij de aanpalende (vroegere) gemeenteschool; eenheidsontwerp naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper), van 1923.

Bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond, onder haakse zadeldaken (leien) met klimmende dakkapel. Verzorgde baksteenbouw, zie aflijnende overhoekse muizentand op tandlijst, en geprofileerde schouwen met rondboognissen. Rechthoekige muuropeningen verdiept in getoogde of rondbogige nissen. Deels vernieuwd houtwerk. Voordeur afgedekt door middel van luifel (leien) op houten schoorstukken. Benedenvensters oorspronkelijk beluikt, terwijl puntgevel eertijds voorzien van een open dakspant, volgens bouwaanvraag. Nieuwe muuropeningen onder betonbalk in linker zijgevel. Tegen laatstgenoemde, lager aanbouwsel onder pannen zadeldak, aansluitend bij klasvleugel. Eénlaags bakstenen gebouw van zeven traveeën onder zadeldak. Grote rechthoekige klasvensters, verdiept in getoogde nissen. Aflijnend baksteenfries bestaande uit een overhoekse en rechte tandlijst.

Geplaveide speelplaats afgezet met bakstenen muurtje onder ezelsrug.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 2520.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Het schrijnwerk van de onderwijzerswoning is in originele staat hersteld. Het omheiningsmuurtje is verdwenen.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (9 maart 2021).
Auteurs: Jacobs, Els