Palinkhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Palinkhoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Palinkhoeve", naar verluidt. Dieperin gelegen wederopbouwhoeve, volgens bewoner daterend van 1924, teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: U-vormige schikking van losse, lage bestanddelen: boerenhuis, stal- (nokrichting loodrecht op het huis) en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis), respectievelijk ten noorden, ten westen en ten oosten van deels verhard erf; zuidelijke erfoprit; aanplanting: tabakstallingen ten noordwesten van boerenhuis; materialen: verankerde, baksteenbouw (deels hergebruikte bakstenen); pannen (mechanische) zadeldaken met overstekende rand op houten modillons; vernieuwd houtwerk voor rechthoekige vensters onder korfbogige ontlastingsboog en korfboogdeur onder bakstenen druiplijstje van het boerenhuis; korfbogige strekken en ontlastingsbogen, respectievelijk bij staldeuren en schuurpoort, en aangepaste stalvensters; I-balk boven wagenhuisopening; indeling: boerenhuis van vier traveeën, waarvan links opkamertravee; dwarsschuur met links aardappelkelder en r. wagenhuis. Meerdere recente aanbouwsels, onder meer varkensstallen tegen stalvleugel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine