Hoeve Rozendaele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Rozendaele

Beschrijving

Zogenaamd "Rozendaele", zie naambord links boven ingang. Wederopbouwhoeve op het moment van inventarisatie leegstaand, gelegen midden weilanden, naar ontwerp van architect Pierre Verbruggen (Ukkel); teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: groepering van losse, lage bestanddelen rondom erf; boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat) aanleunend bij het langgestrekte type; aanplanting: rest van boomgaard ten noordwesten; materialen: verankerde, witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint; pannen (zwarte cement-) zadeldaken, bij het boerenhuis voorzien van klimmende dakkapellen, bij stal, van dakvenster onder zadeldak; streekeigen bouwelementen: "traditiegebonden" houtwerk met kleine roedeverdeling; Marianisje boven de rondboogdeur met bovenlicht, in bakstenen omlijsting met muurpilasters en diamantkopversiering; indeling: boerenhuis met links stalgedeelte, omvattend van links naar rechts varkenshokken, koestal + doorgang, paardenstal, alaamhok en voederkeuken, en rechts woongedeelte met woonkeuken, gang en rechts opkamer; oorspronkelijke bouwplannen voorzagen een afzonderlijk schuurtje met wagenhuis.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3171.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine