Hoeve en maalderij 't Stampkot

Beschrijving

"'t Stampkot", zie gevelsteen boven deur. Benaming verwijzend naar voormalige olieslagmolen aan Stampkotstraat, vanwaar straatnaam. Aanduiding van molen aldaar op kaarten van Ferraris (1770-1777) en Vandermaelen (1840-1845). Heden, hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldak (mechanische pannen), uit jaren 1920, opgesteld rond verhard erf; ligging aan kruispunt Diksmuidseweg-Stampkotstraat, met erftoegang aan kruising.

Boerenburgerhuis, palend aan Diksmuidseweg. Breedhuis met links risaliet van drie traveeën en twee bouwlagen - uitlopend op tuitgevel met aandak en muurvlechtingen - en twee rechter traveeën van één bouwlaag onder haakse zadeldaken. Aflijnend baksteenfries rechts. Rechthoekige muuropeningen verdiept in gedrukte korfboogomlijsting. Achterliggende stal- (nok haaks op huis) en schuurvleugel (nok parallel aan het huis); korfboogpoorten bij laatst genoemde.

Evenwijdig aan Stampkotstraat: bedrijfsgebouwtje van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Zijtuitgevels voorzien van aandak en muurvlechtingen: vooral getoogde muuropeningen onder strekse latei onder meer poort. Schuifplank opgehangen aan luifel op schoorstukken, boven zolderdeur. Lange gevels geritmeerd door spaarvelden en lisenen. Molenstenen, afkomstig van oude molen, aanleunend tegen voorgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Op 22 april 1915, toen het Duitse leger voor het eerst een grootschalige gasaanval uitvoerde, had de Duitse legerleiding waaronder aartshertog Albrecht von Württemberg, post gevat op de hoeve 'Stampkot', om de effecten van de gasaanval gade te slaan. Eenmaal het gas gelost en zich richting Franse troepen verspreidde, vernietigde een zware Minenwerfer vanop het erf van het 'Stampkot' alle huizen rond Steenstratebrug, waarop de Fransen zich terugtrokken. Het 'Stampkot' werd tijdens de oorlog uitgebouwd tot een heus steunpunt, waarvan de brokstukken na de oorlog gebruikt werden voor het gedenkteken voor de gebroeders Van Raemdonck en Fiévez.

Voormalige mechanische maalderij ter vervanging omstreeks 1892 van windmolen. Aanvankelijk stoomkoren- en oliemaalderij. Omstreeks 1923 voorzien van een zuiggasmotor van 25 pk (Otto-Deutz) ter aandrijving van de toenmalige maalderijuitrusting, bestaande uit: drie koppels maalstenen, een cilindermolen, een builmolen, een elevator en een zakkenophaaltoestel.
  • Provinciaal Archief Brugge, A3-GB/1998-14-e.
Auteurs: Becuwe, Frank