Kapellen van de ommegang

Beschrijving

Drie kapellen, respectievelijk eerste, tweede en derde statie van een ommegang ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën.

Eerste kapel van de ommegang met "VII smarten van Maria" met "Simeon's voorspelling". Genaamd "Soldatenkapelleken", verwijzend naar de vernietiging van de kapel in 1797 door Franse soldaten. Kapel vermoedelijk in 1906 gebouwd in neogotische stijl volgens opschrift binnenin door de heer C. De Geyter - Droesbeke (Beerlegem), ter vervanging van de oude kapel ertegenover. Bakstenen kapelletje onder zadeldak (leien) met vorstkam gevat tussen arduinen aandaken. Hardstenen plint. Puntgevel met spitsboogdeur en verankerde geveltop met oculus en bekronend arduinen kruis. In zijgevels twee spitsboogvensters in dito nissen.

Binnenin: kleurrijke tegelvloer met gestileerd bloemenmotieven en bijbehorende boorden. Muren met sjablonenbeschildering en boven altaar gekleefde banderol met tekst: "? voorzegging van Simeon". Houten spitstongewelf. Gemetst altaar met beschadigd plaasteren beeld van Heilige Simeon met kind Jezus in de armen.

Tweede kapel van de ommegang, vermoedelijk daterend van 1859. Nu gecementeerde en wit geschilderde kapel onder zadeldak (Vlaamse pannen). Omlopende geprofileerde kroonlijst. Getoogde deur gevat in travee-nis tussen lisenen. Houten deur met ijzeren tralie.

Binnenin: geel geschilderde muren met in rode sjablonen motief van de smarten van Maria en wit geschilderd gedrukt tongewelf. Gemetst altaar met nis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

Derde kapel van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van VII Weeën. Gelegen op de hoek met S.V.D. Veldestraat. Geflankeerd door linden. Uitgebreid met twee traveeën in aangepaste stijl voor elektriciteitscabine. Volgens gedenksteen binnenin opgericht in 1859. Bakstenen kapel onder zadeldak (pannen). Voorpuntgevel bekroond met ijzeren kruis. Deur met afgeronde bovenhoeken gevat in een omlijsting van gesinterde bakstenen met rechte getrapte kroonlijst, geflankeerd door lisenen. Rondboogvenstertjes met ruitvormige ijzeren roedeverdeling.

Binnenin driekleurige tegelvloer met geometrisch patroon. Mooi gemarmerd portiekaltaar met recenter beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Boven altaar schilderij met één der smarten van Maria, namelijk "Het verlies van de twaalfjarige Jezus". Tegen rechter zijmuur herinneringssteen voorzien van opschrift: "a.m.d.g. en ter eere van onze Lieve Vrouwe is deze Kapelle gebouwen door Mr. Desiderius Van der Eecken, geboren en wonende te Leupegem, in houwelijk met Ma Clotilde De Raedt, om te dienen voor de Godsdienstige plichtigheden dezer parochie 1859".

Auteurs: Lanclus, Kathleen